dilluns 16 de gener de 2012

Registre de veus

Al PSC fa ja prou temps que tenim plantejat un debat entorn al què i al com de la relació entre el socialisme català i el socialisme espanyol. No cal ara repetir les meves més que conegudes posicions sobre la qüestió que es poden resumir en l'expressió "veu-vot-decisió pròpies arreu i en totes les matèries".

En canvi,  sembla interessant i il•lustratiu constatar com es va configurant una determinada manera d'entendre el concepte de "veu pròpia" tal com es va definir i aprovar al darrer Congrés del PSC.
 
Per això iniciem un seguiment regular i sistemàtic de les successives evidències que la vida parlamentaria o institucional ens vagin aportant.
 
Del Congrés ençà comptem ja amb les tres següents aplicacions pràctiques de l'anomenada "veu pròpia":
 
1 -19-20/12/11. Debat de Investidura del nou President del Govern central: El PSC no intervé. Es pot mantenir seriosament que aquell no era un debat de significació rellevant per Catalunya? És prou obvi que no es tractava de votar en un sentit diferent al del conjunt dels socialistes espanyols, és a dir en contra de la investidura, però es igualment obvi que la omissió, el silenci del PSC, defineix immediatament una renúncia explícita a exercir com a partit sobirà i independent en representació dels ciutadans de Catalunya en un dels moments cabdals de la legislatura.
 
Una renúncia, doncs, a expressar el nostre projecte alternatiu per a Catalunya en contraposició al majoritari per Espanya i en contrast amb el de la resta de forces polítiques catalanes que si van fer-ho com era el seu dret i la seva responsabilitat.
 
Al Congrés de Diputats no es van poder escoltar les específiques raons per les que els progressistes de Catalunya no podem donar suport com a President a qui ha encapçalat l'atac més explícit i intens a l'autogovern de Catalunya. Sí que es van escoltar les dels nacionalistes de centre-dreta, les dels independentistes i les dels ecosocialistes.
 
(Hi ha una excusa evident: havien passat només uns dies des del tancament del Congrés PSC i, naturalment, s'ha de donar temps a la nova (?) direcció per acordar el nou modus-operandi amb el Grup Socialista espanyol. Com a excusa serveix, com a raó, no.)
 
En tot cas, un cop més el mapa polític real de Catalunya quedava escapçat i adulterat.
 
2 .- 10/01/12 Debat sobre primeres mesures econòmiques del nou govern Rajoy:
El PP proposa i CIU dona suport a un paquet de mesures duríssimes amb efectes sobre la ciutadania en general i amb canvis substancials en l'estructura fiscal i pressupostària de l'estat (increment del IRPF, ajust previst de 40.000 milions d'euros, etc...).
 
Té res a veure amb Catalunya? Es veu que no perquè el PSC calla mentre contempla el vot favorable de CIU i el negatiu, és clar, de PSOE, ERC i ICV. Els catalans  veiem i escoltem a Duran Lleida, a Joan Herrera, a Alfred Bosch.... però no a Carme Chacón o a Dani Fernández. Potser no era prou important per Catalunya....

3 - 11/01/12 Debat sobre la Reforma del Reglament del Congrés de Diputats per adaptar-lo a les noves Comissions.
 
Apareix una esmena d'ERC sobre ús de llengües cooficials. El PSC que hi diu? Res. En nom del Grup socialista parla Pedro Muñoz, diputat per Avila, i diu que ara no toca parlar-ne, que ja ho farem més endavant quan hi hagi un debat global sobre el nou Reglament. El PSC que vota? En contra de l'esmena ERC junt a PSOE i PP.
 
Espero que en aquesta ocasió ningú digui que no tenia res a veure amb Catalunya.
O és que hi hem de buscar alguna relació amb la campanya dels ni-ni (Rubalcaba-Chacón) i les seves frases sobre la veu única a tot Espanya (APR) i els "accents" que cal afegir-hi (CCH).
 
Potser algú ha oblidat que Catalunya no és un "accent" sinó una llengua sencera? Una llengua per parlar, llegir, escriure però també una llengua política, institucional, cultural, per crear i per saber, per dir i per escoltar, per ser.
 
Es a dir, un país complet que no es deixa, ni es deixarà, reduir a accent, matís, peculiaritat o llengua "vernàcula".
 
En resum, de moment perdem per 0-3, en camp contrari, veurem com organitzem la remuntada.

Ernest Maragall i Mira.

(Si voleu descarregar-vos el PDF cliqueu aquí)

dijous 5 de gener de 2012

Punt i apart.


Punt i apart.

Amb respecte a uns resultats indiscutibles. (Si voleu el document sencer en pdf, feu click aquí)

Amb encara més respecte per els nous òrgans de direcció i per les persones, totes i cada una d'elles, que els composen.

Amb un respecte especial per les  opcions personals de Joan Ignasi Elena i Angel Ros.

Sabent que tot nou equip responsable d'un col·lectiu, d'una organització, mereix un  marge de temps per verificar les seves  bones intencions i el compliment dels compromisos adquirits. (Només en nom de la immediatesa entre Congrés i Debat d'investidura es explicable, però mai acceptable, el silenci clamorós del PSC al Congrés de Diputats en aquella ocasió d'or per donar sentit a la famosa "veu pròpia" del pacte Ros - Bustos)
A partir d'aquí algunes constatacions al fil de les reflexions fetes en els dies i setmanes prèvies al Congrés (veure tweets confegits en aquell període, així com el diàleg mantingut per la mateixa via amb una il·lustre representant de la majoria dominant en la nova Direcció del PSC).

A) Confirmació del caràcter predefinit del Congres:
- delegats triats (o cooptats) el setembre, gràcies a l'explícita actuació de les direccions respectives a algunes de les grans Federacions i Agrupacions que concentren el gruix de pes electoral congressual
- primer es garanteix la majoria congressual, després es decideix el candidat, finalment es forma la nova Executiva "d'integració" o "de síntesi" mitjançant l'acreditat procediment del "abrazo del oso" o be del "et farem una oferta que no podras rebutjar".
- "obertura i debat intens" com a conceptes operatius dins aquest esquema predeterminat són un sarcasme. El converteixen, en el millor dels casos, en una escenificació més o menys afortunada del disseny elaborat i decidit bastants mesos abans i gestionat amb ritmes, calendaris i procediments controlats al mil·límetre.

B) visca Lampedusa!
- Tot indica que, com havíem anunciat ja fa temps, estem davant d'un cas d'excel·lència en l'aplicació conseqüent del principi lampedusià: "Que tot canviï perquè tot segueixi igual". Junt a la positiva aparició de nous  rostres i impulsos, es constata la garantia de continuïtat en la orientació de fons i en la presència de personatges clau per entendre la situació post-congressual.
- Les propostes de resolució més significatives són, de fet, les publicades dies abans del Congrés pel nou Secretari d'Acció Política (veure El Periódico de Catalunya 5 de desembre de 2011) o el manifest signat per un grup de components de la nova generació de quadres i dirigents, autèntics triomfadors orgànics del Congrés, que acaben d'incorporar-se al màxim nivell executiu
-Ambdós documents són prou coincidents i explícits com a definidors d'estratègia global per el PSC, en la direcció de promoure canvis en la organització i la voluntat de tornar a connectar amb la societat (Primàries obertes com a bandera d'imatge renovadora)
- Al mateix temps, però, les resolucions aprovades ofereixen poques iniciatives destacades, algunes renúncies molt greus i quasi cap canvi en profunditat en el posicionament del PSC en els tres àmbits centrals que hem d'afrontar:
a) econòmic i social (reforma estat benestar i nou model productiu per Catalunya)
b) sistema democràtic (llei electoral i model de partit que se'n deriva, finançament, transparència, relació ciutadans - electes - governants).
c) autogovern i rol del PSC en el seu impuls i defensa conseqüent de la nació catalana (sobirania plena en tots els àmbits institucionals, grup - vot - veu arreu, en tots els punts i cada dia)

C) Inclosos i Exclosos.
L'endemà del Congrés apareixen dues visions, ambdues amb base argumental suficient, però no per això menys distanciades o fins i tot contraposades:
a) la dels que afirmen haver aconseguit la quadratura del cercle històrica en base a la integració a la nova Executiva dels que van ser candidats alternatius i d'alguns membres dels equips respectius.
Aquesta pretesa síntesi troba també argumentació legítima en alguna de les resolucions aprovades en el Congrés, en especial les referides a l'anomenat acord Ros-Bustos sobre la "veu pròpia" del PSC al Congrés de Diputats i a la celebració de Primàries "obertes" per a l'elecció, per exemple, del candidat a la Presidència de la Generalitat.
b) la dels que havent treballat per promoure projecte i candidatura alternativa, o havent constituït plataformes diverses per  sacsejar la discussió pre-congressual en base a plantejaments renovadors i innovadors, no se senten representats ni integrats o "sintetitzats" per els nous equips directius ni per les resolucions adoptades en cap de les qüestions de fons.

En d'altres paraules, la pretensió d'haver resolt definitivament les velles contradiccions i haver quallat el "Nou PSC" de l'slògan, on tots ens hi hem de sentir lliures i còmodes xoca amb algunes evidències tossudes en sentit contrari.
En resum, doncs, aquest és el meu diagnòstic i aquesta la meva reflexió en relació al que pot succeir i al que jo voldria que succeís:
1.      El Congrés l'ha guanyat, com estava escrit des del dia de l'aprovació del Reglament per el Consell Nacional del PSC, la mateixa majoria orgànica que dirigeix l'organització des de fa 20 anys. En aquesta ocasió amb una indiscutible renovació de cares i un rejoveniment explícit del nucli central, dels quadres de   primer nivell i d'alguns responsables sectorials.
2.      Junt a tot això, és ben visible la continuïtat més o menys disfressada de les persones clau del període anterior, que mantenen posicions i càrrecs o bé es reubiquen en nous destins que garanteixen la presència i la influència en la presa de decisions rellevants.
3.      En quant a continguts programàtics o canvis de criteris i posicions les novetats son escasses:
- millores de procediments interns i d'obertura a l'exterior (primàries, sessions publiques, votacions secretes (?), etc...),
- algunes aportacions interessants en qüestions de regulació financera i fiscalitat, mediambientals,  energètiques, drets socials, gènere....
- quasi  cap modernització de les concepcions de fons sobre model productiu, estat del benestar, regulació mercat laboral i atur juvenil.
- absència de compromisos clars en el ampli ventall de reformes imprescindibles per posar la nostra societat en condicions de incorporar-se al primer rang europeu de les nacions que creen nous motllos, que s'avancen en capacitat de crear riquesa tant com d'establir models socials eficients i equitatius.
4.      Els resultats de les successives votacions ofereix també lectures necessàries.
- En el cas del Informe de Gestió,  l'espectacle lamentable de les traves inicials per impedir  el vot secret només va ser superat, en sentit negatiu, per la precipitació en adoptar el mateix criteri quan es va constatar l'èxit "popular" de la proposta. Era igualment il·lustratiu comprovar com el suposat vot "secret" era de fet una tria inevitablement visible de l'opció volguda: ni cabines, ni sobres, ni possibilitat de preparació prèvia del vot. Es prou destacable que, en aquestes condicions, la gestió de l'equip sortint rebés un càstig del 35 % (vot contrari més abstencions), dada sense precedents en cap ocasió anterior.
- L'elecció del nou Primer Secretari de dissabte matí és una mostra de la qualitat democràtica limitada amb la que encara hem de treballar:
a) cap període previ al Congres per presentar formalment a afiliats i delegats candidats i propostes respectives,
b) cap accés al cens de delegats per poder-hi adreçar missatges o reflexions,
c) presentacions personals de 20 minuts com màxim de temps,
d) cap possibilitat de distribuir material escrit recollint propostes o compromisos,
e) ni 5 minuts de temps abans de votar per la reflexió posterior o el treball de delegats o membres dels equips respectius en defensa dels candidats i les seves posicions.
- L'obtenció d'un 25 % dels vots per part de Joan Ignasi Elena després de la retirada d'Àngel Ros, cal  registrar-la, doncs, com un èxit indiscutible. Haver arribat a la votació resistint les pressions visibles per la integració prèvia en una sola candidatura és, en si mateix, un mèrit que cal reconèixer i valorar adequadament. Era la primera votació d'aquestes característiques en tota la història del PSC i, probablement, acabarà sent l'aportació política més rellevant d'aquest XII Congrés.
5.      A partir d'aquestes constatacions es poden formular algunes preguntes que demanen a crits obtenir resposta:
a) té algun sentit  la sèrie de votacions registrades al Congrés? (65 % vot favorables a la gestió, 75 % vot al candidat de la majoria orgànica, 83 % de vot assolit per la nova Executiva),
b) com es que la proposta d'Executiva "d'integració" de Pere Navarro només va afegir al seus 75 anteriors,  8 dels 25 punts de votació obtinguts per els candidats alternatius i ara "integrats"?
c) quins serien els percentatges de vot equivalents en un escenari de Congrés realment obert, on primer es coneguessin els candidats, després es triessin els delegats en funció del recolzament respectiu a cada Agrupació o Federació, a continuació un període suficient de debat dins i fora del partit i finalment es produís l'elecció de Primer Secretari per votació general d'afiliats i simpatitzants?
d) la indiscutible incorporació d'una nova generació de quadres a la nova direcció orgànica significa per si mateixa una "regeneració" substancial de la organització, de la seva cultura, de la seva "connectivitat"?
e) els resultats del Congrés són una representació fidel del conjunt dels afiliats al PSC, o ho són sobre tot dels delegats escollits (en bona  mesura cooptats) tres mesos abans per les respectives organitzacions territorials?
f) o encara més rellevant, quina és la distància entre el missatge que envia el PSC sortint del Congrés i l'expectativa social i política que els ciutadans se'n havien fet a priori? El PSC "oficial", amb les resolucions aprovades i els nous equips de direcció, pot aspirar a obtenir el recolzament d'una hipotètica majoria progressista de catalans?
g) per últim, quines opcions queden obertes per tots (siguin el 35, el 25, el 17 o el 50 %) els que no se senten identificats amb (ni representats per) el nou lideratge personal i col·lectiu del PSC? Té sentit reiniciar els intents d'organitzar explícitament un espai interior al voltant de les posicions que no van tenir expressió o reconeixement al Congrés?  O bé queda només oberta la via de la sortida individual o en grup i la difícil (o impossible?) travessia del desert en busca de la terra promesa?
6.      A aquestes alçades, però, no tenim massa dret a fer preguntes si immediatament a continuació no hi donem la nostra personal i pública resposta. Som-hi doncs:

6.1. Les votacions successives ens parlen ben clar: tots ells son resultats històrics, en el sentit que mai s'havien produït. Mai tan pocs delegats es mostraven d'acord amb la gestió de l'equip sortint, mai s'havia pogut triar entre més d'un candidat i, per tant, el 25 % es tan inèdit com meritori. El 83 % és també, crec, el recolzament més baix mai obtingut per una candidatura única en un Congrés del PSC.
L'única explicació plausible de totes aquestes dades prové del treball previ, sense massa coordinació, a vegades quasi heroic, de plataformes, persones i grups diversos que compartien potser només l'instint reactiu contra un estat de coses, contra uns hàbits i comportaments, contra l'evidència del clima emboirat i d'aire estancat en el que hom intenta, al menys, respirar.
El meu reconeixement a tots i cada un d'aquests ciutadans lliures, socialistes catalans que van donar-ho tot,  van rebre promeses i bones paraules en resposta a la seva legítima exigència,  van esperar el millor d'aquells, jo mateix inclòs, en qui havien dipositat la seva confiança.
Tot això per, finalment, sortir del Congrés desconcertats, decebuts, enrabiats i desenganyats de tots ells (de mi mateix inclòs). Ells són avui la millor esperança per tots nosaltres.

6.2 L'altra cara de la moneda de la operació "integració" saldada amb aparent èxit per l'equip dirigent de la majoria orgànica dominant, és la constatació de que hi ha un espai significatiu al voltant dels conceptes de catalanisme, progressisme, europeisme (amb explícita referència a l'aportació política de Pasqual Maragall), difícil de quantificar però en cap cas irrellevant, que avui segueix maldant per trobar definició explícita i expressió pública personalitzada.
Sembla obvi, igualment, que aquest espai polític té arrels i presència abundant dins del PSC (el que era al Congrés i el que no hi era), però encara més la té enllà del partit, entre tants ciutadans de molt diverses procedències, edats, territoris i històries polítiques personals.
La meva convicció és que, ben al contrari del que es pretén imposar des del PSC "oficial", són milers els afiliats actuals, els ex-afiliats que hem anat deixant pel camí al llarg dels anys, els i les  joves professionals, treballadors, emprenedors, ciutadans i ciutadanes que voldrien comptar amb un partit socialista prou diferent del que avui coneixen.
Uns ciutadans que somien amb un partit socialista:
- inequívocament català, sobirà sense cap limitació, amb vot-veu-decisió pròpia arreu on sigui present i en totes les matèries
- alternativa amb voluntat majoritària, però també constructor-protagonista dels acords polítics i socials  que siguin precisos per afrontar determinades qüestions d'interès nacional,
- obert i transparent, europeu i europeista,  modern en les seves concepcions socials i econòmiques,
- decidit a crear les condicions per recuperar el camí del creixement econòmic
- disposat a retornar la preeminència a la democràcia per sobre dels poders financers i les grans corporacions,
-compromès amb el ple respecte d'una relació Catalunya-Espanya basada en el pacte federal que resulti de la lliure voluntat dels catalans,
- innovador i arriscat, reformista amb totes les conseqüències, anti-corporativista i liberal, decidit a retornar a la societat el màxim de llibertat tot exigint-li el màxim de responsabilitat.

6.3 I, per tant, em poso a disposició de tots els companys que sense renunciar a la seva condició d'afiliats, de socialistes actius, vulguin treballar obertament per un projecte que assumeixi aquestes senyes d'identitat de forma tan decidida com irrenunciable.
Un projecte que, de forma immediata, faci pública la seva voluntat, el seu compromís, les seves bases ideològiques i les seves propostes concretes, els seus components personals, la seva presència arreu del país.
Això requerirà la constitució d'un col·lectiu organitzat que,  des del respecte degut a estatuts,  persones i càrrecs, actuï de forma conseqüent i organitzada per elaborar, comunicar i consolidar un nucli de pensament i proposta política que respongui a les línies mestres que s'exposen en el punt anterior.
I a continuació, es clar, haig de mostrar la meva comprensió per el gest reactiu, potser extremat però carregat de raons, dels companys que han formalitzat la seva sortida del partit o siguin a punt de fer-ho. Només els demano que no ho deixin tot, que  passin de la crítica i l'exabrupte a l'acció organitzada i la cerca directa per recuperar els  tants i tants que ja havien abandonat la nau fa mesos o anys.
Trobeu-vos i ens trobarem. Convoqueu, afegiu, contagieu, creixeu i, certament, acabarem confluint per construir plegats el somni que ens ha fet compartir tants afanys des del 1976 (com a mínim).
No sé si el PSC és mort, com s'ha afirmat fa ben pocs dies. Els fets i les decisions que es prenguin ho diran.
Estic convençut, en canvi,  que al nostre partit hi ha molta ràbia continguda, massa silenci auto-aplicat, molta soledat personal o de petits col·lectius, massa respecte per qui potser no el mereixia, però també hi ha vida, hi ha energia, intel·ligència i ambició legítima de centenars i milers de companys i companyes que segueixen creient que un altre PSC és possible.

6.4 Finalment, haig de formular el meu compromís personal amb tot el que acabo d'expressar. Es a dir, si la defensa d'aquestes posicions implica entrar en contradicció explícita amb posicions que el PSC o el seu Grup al Parlament de Catalunya adopti, així ho manifestaré, tot actuant amb la màxima coherència i transparència per mitjà del mecanisme més adient en cada cas: coincidència i acord si és el cas, declaració pública, vot diferenciat, opinió escrita, etc... si el que convé fos discrepar, distingir o evitar confusions. No serà senzill però ho intentaré.
Caldrà posar-hi tot el que soc, el poc que sé i el molt que vull. No sé si tinc l'edat adequada, millor dit no la tinc, però crec que si tinc la determinació suficient per acompanyar dignament en el viatge als nous i autèntics protagonistes.

Els que ho faran, ho dirigiran, ho decidiran son uns altres. Alguns d'ells potser ni jo mateix els conec, altres sé perfectament qui són o, al menys, qui poden ser. Només els manca ser-ne conscients, saber que no estan sols, descobrir la meravella del treball polític realment compartit.
El Congrés del PSC significa un punt i seguit. Legítim i respectable. Seguirem atentament les novetats que en resultin. El punt i apart segueix pendent. Provem-ho. Només des del compromís públic i coherent sabrem si era possible.

Ernest Maragall i Mira